Vår verksamhet

En guide till vår verksamhet

Vi samverkar med studieförbund och kommuner och erbjuder deltagande i cirklar och prova-på-aktiviteter för alla som är nyfikna och vill lära sig qigong. Våra medlemmar är alla de som varit med i någon av våra cirklar och vi har därför ingen medlemsavgift. Det innebär att vi har ca 600 medlemmar och vi försöker bibehålla kontakten med dem på olika sätt.

Många söker sig till våra aktiviteter för att dom vill ha hjälp med sina hälsoproblem. Fibromyalgi och artros är vanligt och likaså förslitningsskador från arbetet, utbrändhet och andra stressrelaterade problem. Och många är med för att de vill må bättre, öka sin hälsostatus och ha roligt tillsammans med andra.

Dagens hektiska livssituation sliter på våra kroppar och psyken. Sjukvården räcker inte alltid till så många vill ta ett eget ansvar för sin hälsa och rehabilitering.

Förutom våra qigongcirklar inbjuder vi våra nya och gamla deltagare att vara med på det som kallas Öppen Qigongträning. Den är öppen för alla som deltagit i våra cirklar och platsen kan variera. Hit intills har vi haft den i Skara och Lidköping. Du betalar på plats 20 kr per tillfälle, vilket täcker lokalhyran. För att delta behöver du ha genomgått den tidigare grundutbildningen eller den nya Medicinsk Qigong. Läs i vår kalender så ser du datum och tider för alla våra inplanerade aktiviteter.

Vi tänker fylla på med information om vår verksamhet och om Qigong så titta in då och då och följ utvecklingen!

Fakta

Om vår vision och målsättning – enligt våra stadgar

  • Föreningens vision är ett samhälle där varje individ utifrån sina förutsättningar kan uppleva optimal livskvalitet och fysisk och psykisk hälsa.
  • Föreningens målsättning är att verka för spridningen av qigong i Skaraborg, med syfte att ge fler innevånare möjligheter till hälsa, personlig utveckling och upplevelsens av gemenskapen i qigong.
  • Qigong i Skaraborg ska vara en förening öppen för alla som vill lära sig om och utöva qigong.
  • Föreningen ska samverkan med näringsliv och samhälle för att sprida visionens innehåll och möjligheter till så många som möjligt.
  • Föreningen ska arbeta för att samverka med lokala/regionala studieförbund, sponsorer, regionalt/lokalt näringslivs- och myndigheter.

Vår qigong

Den qigong vi utövar är en traditionell kinesisk qigong där vissa rörelser har en flertusenårig historia. Den kallas ofta för medicinsk qigong men egentligen är all qigong medicinsk.

I grundutbildningen ingår förutom Qigong även meditation och självmassage. Vår qigong bygger på naturlig andning och saknar ansträngande kroppsrörelser. Rörelserna utförs långsamt och meditativt för att uppnå fysisk och psykisk avslappning. De enskilda rörelserna har gamla och ofta spännande namn på kinesiska. Vad sägs om Tranan eller Sköldpaddan?

Ibland är det för deltagare med rörelsehinder praktiskt att sitta under övningarna. Det fungerar alldeles utmärkt och vi har även särskilda cirklar för sittande qigong. Ansiktsqigong och liggande qigong brukar vi visa för våra grupper och vi har även särskilda meditationsövningar för de som är intresserade av att fördjupa den delen.